Sviatok Cyrila a Metoda oslavujú aj v skanzene pod hradom

05.07.2012 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 5. júla (TASR) - Dnešný sviatok sv. Cyrila a Metoda budú oslavovať aj v ľubovnianskom skanzene pod hradom Ľubovňa. Už tradične sa tu dnes koná slávnosť sviatku sv. Cyrila a Metoda, pričom program začne krátko po 12. hodine, a to Akatistom k svätým apoštolom sv. Cyrilovi a Metodovi. Nasledovať bude gréckokatolícka liturgia v kostolíku sv. Michala Archanjela v skanzene.
„O 14. hodine bude prebiehať folklórny program v amfiteátri ľubovnianskeho skanzenu v podaní folklórneho súboru Makovica zo Svidníka,“ informovala Otília Barlíková z Ľubovnianskeho múzea. Mesto Stará Ľubovňa, spolu so Základnou umeleckou školou Jána Melkoviča v Starej Ľubovni a múzeom okrem toho pripravili od 9. do 15. júla už 6. ročník hradného divadelného predstavenia s pesničkami. „Tento rok bude našim návštevníkom predstavená rozprávka s názvom Medvedia koža. Autorom scenára, režisérom a zároveň aj hercom, je spisovateľ Peter Karpinský,“ doplnila Barlíková.
Texty piesní pre túto rozprávku napísala Eva Kollárová, hudbu zložil Ján Sivuľka. „V týchto dňoch hradné múry oživia spevom a priam profesionálnymi výkonmi ochotnícki herci zo Starej Ľubovne,“ upozornila. Denne sa uskutočnia štyri predstavenia, a to o 10.30 h., 12.30 h., 14.30 h. a záverečné o 16.30 hodine. Návštevníci sa tak budú môcť stretnúť s kráľom i kráľovnou, vodníkmi a čertmi.
 

Vyberte región